marți, 23 ianuarie 2018

23 Ianuarie 2018 / Panglici și perle, ale Galaxiei spirale NGC 1398


 
Explicație: De ce unele galaxii în formă de spirală, au un inel, în jurul centrului galactic ? Galaxia în formă de spirală NGC 1398, nu are numai un inel de stele, asemenea unor perle, mai are gaz și praf, în jurul centrului său galactic, ci și o bară de stele și de gaze, în centrul său galactic și brațe în formă de spirale, care apar ca niște panglici, mai departe. Fotografia prezentată, a fost realizată, prin utilizarea unui telescop foarte mare al ESO, de la Observatorul Paranal, din Chile și ne prezintă această mare spirală, în detalii impresionante. Galaxia în formă de spirală, catalogată ca NGC 1398, se află la o distanță aproximativă de 65 milioane de ani lumină, ceea ce înseamnă că, lumina pe care o vedem astăzi, a părăsit această galaxie, atunci când dinozaurii dispăreau de pe Planeta noastră Pământ. Galaxia fotogenică este vizibilă, prin utilizarea unui telescop mic, spre Constelația Fornax (constelația cuptorului). Inelul din apropierea centrului galactic este probabil un val de densitate, în creștere, de formare a stelelor și este cauzat, fie de o întâlnire gravitațională, cu o altă galaxie, fie de asimetriile gravitaționale proprii, ale galaxiei.


Traducerea, adaptarea şi completarea textului, din limba engleză, în limba română: Laurenţiu - Flaviu Sima, din România.

Sursa (source):
https://apod.nasa.gov/apod/ap180123.html

Articolul original, în limba engleză
Ribbons and Pearls of Spiral Galaxy NGC 1398
 
Explanation: Why do some spiral galaxies have a ring around the center? Spiral galaxy NGC 1398 not only has a ring of pearly stars, gas and dust around its center, but a bar of stars and gas across its center, and spiral arms that appear like ribbons farther out. The featured image was taken with ESO's Very Large Telescope at the Paranal Observatory in Chile and resolves this grand spiral in impressive detail. NGC 1398 lies about 65 million light years distant, meaning the light we see today left this galaxy when dinosaurs were disappearing from the Earth. The photogenic galaxy is visible with a small telescope toward the constellation of the Furnace (Fornax). The ring near the center is likely an expanding density wave of star formation, caused either by a gravitational encounter with another galaxy, or by the galaxy's own gravitational asymmetries.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu