joi, 4 ianuarie 2018

04 Ianuarie 2018 / M1: Nebuloasa Crab, cu o extindere incredibilă


Image Credit & Copyright: Detlef Hartmann
 
Explicaţie: Nebuloasa în formă de crab este catalogată ca M1, fiind de fapt, prima, pe lista faimoasă a lui Charles Messier, care cuprinde obiecte din Univers, care nu sunt comete. De fapt, Nebuloasa Crab este acum, cunoscută ca fiind o rămăşiţă a unei supernove, care este un nor extins de resturi, rezultate de la explozia unei stele masive. Naşterea puternică a nebuloasei crab, a fost asistată de astronomi, în anul 1054. În prezent, nebuloasa crab, se întinde pe aproximativ 10 ani lumină, nebuloasa continuă să se extindă încă, la o viteză de peste o mie de kilometrii, pe secundă. În ultimul deceniu, expansiunea sa, a fost documentată în acest film uimitor. În fiecare an, începând din anul 2008, până în anul 2017, o fotografie a fost produsă cu acelaşi telescop şi aparat de fotografiat, de la un observator la distanţă, din Austria. Astfel, fotografiile procesate, în filmul cu temporizare, succesiunea celor 10 fotografii, reprezintă o durată de timp, alcătuită din 32 de ore, de integrare totală. Cadrele ascuţite, prelucrate, dezvăluie chiar şi emisia energetică şi dinamică, în cadrul Nebuloasei Crab, incredibil de extinsă. Nebuloasa crab-ului, se află la o distanţă aproximativă de 6'500 de ani lumină, în Constelaţia Taur.

Traducerea, adaptarea şi completarea textului, din limba engleză, în limba română: Laurenţiu - Flaviu Sima, din România.

Sursa (source):
https://apod.nasa.gov/apod/ap180104.html

Articolul original, în limba engleză
M1: The Incredible Expanding Crab
Explanation: The Crab Nebula is cataloged as M1, the first on Charles Messier's famous list of things which are not comets. In fact, the Crab is now known to be a supernova remnant, an expanding cloud of debris from the explosion of a massive star. The violent birth of the Crab was witnessed by astronomers in the year 1054. Roughly 10 light-years across today, the nebula is still expanding at a rate of over 1,000 kilometers per second. Over the past decade, its expansion has been documented in this stunning time-lapse movie. In each year from 2008 to 2017, an image was produced with the same telescope and camera from a remote observatory in Austria. Combined in the time-lapse movie, the 10 images represent 32 hours of total integration time. The sharp, processed frames even reveal the dynamic energetic emission within the incredible expanding Crab. The Crab Nebula lies about 6,500 light-years away in the constellation Taurus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu