miercuri, 20 decembrie 2017

20 Decembrie 2017 / Cum să vă spălați părul, în spațiu


Video Credit: NASA, Expedition 36 Crew
Explicație: Cum vă puteți spăla părul, în spațiu, fără gravitaţie ? O lungă experienţă pentru astronauții, care se ocupă de cercetarea spațiului. Karen Nyberg, având funcţia de inginer de zbor, la Stația Spațială Internațională (International Space Station, ISS) în anul 2013, a publicat un tutorial. Componentele cheie sunt: un pachet de apă, șampon - fără clătire și utilizarea viguroasă a unui prosop și pieptene. Chiar și așa, videoclipul prezentat arată că, întregul proces, ar trebui să dureze doar câteva minute. Apa reziduală se va evapora, în cele din urmă din păr, va fi captată de sistemul de aer condiționat al Stației Spațiale și va fi purificată (transformată), în apă potabilă. După ce s-a întors acasă, pe Planeta noastră Pământ, de la o misiune spaţială, care a fost în total de 180 de zile în spațiu, Nyberg a lucrat pentru NASA, în mai multe capacități, inclusiv, chiar şi ca șef de ramură, pentru Robotics.

Traducerea, adaptarea şi completarea textului, din limba engleză, în limba română: Laurenţiu - Flaviu Sima, din România.

Sursa (source): https://apod.nasa.gov/apod/ap171220.html

Articolul original, în limba engleză
How to Wash Your Hair in Space
Explanation: How can you wash your hair in space -- without gravity? Long a bother for space-faring astronauts, Karen Nyberg, a flight engineer on the International Space Station (ISS) in 2013, gave a tutorial. Key components are a squirt package of water, no-rinse shampoo, and vigorous use of a towel and comb. Even so, the featured video shows that the whole process should take only a few minutes. Residual water will eventually evaporate from your hair, be captured by the space station's air conditioning system, and be purified into drinking water. After returning from a total of 180 days in space, Nyberg has worked for NASA in several capacities including as the Chief of Robotics branch.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu